Här har Scanmast byggt framtidens flygledartorn

 Scanmast har under 2019 byggt framtidens flygledartorn på flera platser i landet. Det tidigare systemet med flygledare högst uppe i tornen blir nu ersatt av Alta-torn från Scanmast utrustade med kamera och annan telekomutrustning.

– Det känns som detta är framtiden, säger projektledare Johan Frost från Scanmast.

Efter flera års tester närmar sig nu stunden när nya moderna flygledartorn tar över säkerheten på flygplatserna. I det här fallet handlar det om Alta-torn, med ett kamerahus som ser 360 grader på toppen. Flygledarpersonalen sitter sedan på andra platser och leder flygplanen som ska lyfta och landa via stora skärmar. Detta blir minst lika säkert som tidigare system.
– Flygplatsen i Sälen, som nu håller på att byggas, är ett exempel på flygplats som kommer att utrustas med den nya tekniken. Där kommer det inte att bli sådana flyg­ledartorn som vi är vana att se, utan endast ett av dessa kameratorn, säger Johan Frost.

Scanmast har på senare tid satt upp dessa Alta-torn i Sundsvall, Sälen och i Kiruna. Höjden på tornen har i snitt varit 24 meter.
Notera att Scanmast bara ansvarat för tornen och ledning av byggnationen, inte för den teknik som finns i tornen. Luftfartsverket är byggherre och har, på uppdrag av Saab Digital Air Traffic Solu­tions, byggt dessa torn där Scanmast utfört själva arbetet.

För Scanmast är det självfallet viktigt att bygga torn som klarar hårt klimat som snö, regn och hårda vindar som är vanligt på dessa platser.
– Det klarar vi bra. Utmaningen har varit att vi byggt dessa torn i områden med hög säkerhet kring flygplatserna. Den ordinarie verksamheten får inte störas. Men i Sälen var det mer en traditionell byggarbetsplats eftersom flygplatsen inte tagits i trafik, säger Johan Frost och fortsätter:

– I det här fallet är det andra som utrustat tornen med teknik och sedan är det vår kompetens som är avgörande när tornen ska resas med all teknik.

Det heter Remote tower och handlar om flygledartorn, utrustat med 360 grad-ers kamera och telekomutrustning. Och själva tornen kommer från Scanmast.

– Vi är först i världen med den här formen av flygledartorn och samarbetet med Scanmast har gått mycket bra, säger Roger Falkbrink, tekniskt projekt-ledare och konstruktör på Saab AB.

Tanken är att utrusta flygplatser med Alta-torn från Scanmast, som är utrustade med 360 graders kamera och telekomutrustning av högsta klass.

Flygledarna sitter på en annan plats i Sverige, och via stora bildskärmar, dirigerar flygplanen på den aktuella flygplatsen.

Roger Falkbrink berättar att de första experimenten gjordes 2009. Det första tornet sattes upp 2011. För fyra år sedan fick systemet godkänt och i dag finns detta system på ett antal flygplatser.

– Våra erfarenheter visar att detta fungerar bättre jämfört med traditionella flygledartorn, som har flygledare på plats vid flygplatserna. Kamerorna innebär bland annat betydligt bättre mörkerseende och större möjligheter att ha kontroll på flygplatsen, säger Roger Falkbrink och tillägger att kommunikationen med flygplanen fungerar mycket bra.

Han berättar också att Saab AB är först med Remote tower. Det finns ingen annan­stans i världen som man kommit lika lång med detta som i Sverige.

I detta pilotprojekt har Scanmast den viktiga rollen att sätta upp själva tornen. Roger Falkbrink är nöjd:

– Vi samarbetar bra och Scanmast har varit lyhörd. Vi har ett bra fungerande arbetssätt genom att vi hjälps åt med att hitta förbättringar. Sedan är det bra att Scanmast också erbjuder entreprenad-delen.

Roger Falkbrink, förklarar skillnaden mellan Scanmast och andra leverantörer av master:

– I samarbete med andra tornleveran­törer utomlands har det ofta inneburit mer jobb för oss och ändå har det inte blivit som vi önskat. När det gäller Scanmast vet vi vad vi får. Jag ser att vi kan jobba tillsammans även i framtiden.

 

Alla nyheter